Het deep web

Over het project Het deep web

Welke journalist zou niet de mogelijkheid aangrijpen om een kijkje te nemen achter gesloten deuren? Offline is dat normaal, maar online nemen ze al gauw genoegen met wat ze kunnen vinden via Google. Waarom? Dat is slechts een fractie van wat er te vinden is.

Welke journalist zou niet de mogelijkheid aangrijpen om een kijkje te nemen achter gesloten deuren? Toegang te krijgen tot zaken waartoe voorheen geen toegang gegeven werd? Offline doen journalisten dat al decennia lang, maar online nemen ze al gauw genoegen met wat ze kunnen vinden via Google. Waarom? Dat is slechts een fractie van wat online te vinden is.

Schattingen lopen uiteen, maar in 2001 al beredeneerden onderzoekers van UC Berkeley dat zoekmachines maar 0,2 procent van het web indexeren. Er ligt een schat aan informatie in het zogenaamde deep web (het internet dat je niet met zoekmachines vindt). Wat voor verhalen liggen daar mogelijk verscholen? En kan het deep web ook gebruikt worden om je te verschuilen van ongewenste volgers (de inlichtingendiensten, bijvoorbeeld)? Mag je er juridisch zomaar in rondneuzen?

Eva Schram onderzoekt hoe journalisten het deep web kunnen gebruiken bij hun werk. Dat leidde al tot een publicatie in Villamedia over technieken die journalisten zich eigen zouden moeten maken om anoniem online te werken. Een profiel over de Amerikaanse startup Vocativ, dat met unieke mining software het deep web doorzoekt voor verhalen, staat nog op het programma.