Dronejournalistiek

Welke drone heb je nodig?

Welke drone heb je nodig?


Als dronejournalist wil je natuurlijk de beste drone voor het minste geld. Uw vliegende reporter zet de modellen en (meest geschikte) journalistieke toepassingen op een rijtje.

Soorten drones

Drones zijn onder te verdelen in drie categorieën:

1. Drones met propellers
De modelhelikopter die je op afstand kan besturen, is een drone met één propeller, die lijkt op een minihelikopter. De meeste drones hebben meerdere propellers, de zogeheten multicopters. Hieronder vallen quadcopters (vier propellers), hexacopters (zes propellers) en octocopters (acht propellers).

2. Drones met vleugels
In deze categorie vallen modelvliegtuigen en ‘deltadrones’: drones met deltavormige vleugels.

3. Combinatiedrones
Dit zijn drones met zowel propellers als vleugels.

Welke drone heb ik nodig - infographic

Journalistiek gebruik van drones

Grofweg zijn journalistieke dronegebruikers zo in te delen:

1. High end reporters, zoals documentairemakers en tv-producenten, willen hoogwaardige kwaliteit camera’s. Die zijn meestal duur en zwaar en dus moet ook de drone genoeg hefkracht hebben.

2. Fotojournalisten die hoogwaardige foto’s maken. Fotojournalisten die al luchtfoto’s maken, zijn met een drone goedkoper uit dan met een helikopter. Daarnaast is een drone voor sommige fotojournalisten een nuttige uitbreiding van de bestaande uitrusting: een extra perspectief. In beide gevallen is het wenselijk dat de drone een kwaliteitscamera kan tillen. De drone moet kunnen stilhangen en hoeft niet per se lange vluchten te maken omdat het vaak om een enkele foto gaat.

3. Multimediale reporters die de drone gebruiken om snel overzicht te krijgen van een nieuwssituatie, bijvoorbeeld tijdens een demonstratie of overstroming. Snelheid gaat boven beeldkwaliteit. Deze groep kan prima uit de voeten met drones onder de duizend euro, eventueel met ingebouwde camera.

Vaste vleugels of propellers?

De meeste reporters hebben interesse in multicopters Multicopters zijn drones met vier of meer propellers. Hieronder vallen quadcopters (vier propellers), hexacopters (zes propellers) en octocopters (acht propellers)., omdat die kunnen stilhangen in de lucht.

Maar voor onderzoeksjournalistiek of verslaggeving in crisisgebieden kan een drone met vaste vleugels uitkomst bieden, want die kan meestal grotere afstanden afleggen. Voor dergelijke drones heb je wel meer ruimte nodig voor opstijgen en landen. Bovendien verlies je het zicht op de drone als die een paar honderd meter bij je vandaan is – en dat is niet in elk land toegestaan zonder speciale vergunningen.

Zo vliegen drones, vaste vleugel versus propeller

Waarop moet je letten bij de aankoop?

De snelle ontwikkeling van drones is deels te danken aan de duizenden hobbyisten die zelf drones bouwen en hun informatie online delen. Maar zelfs bij de commerciële drone-fabrikanten zijn draden en printplaatjes niet zo perfect weggewerkt als bijvoorbeeld bij onze smartphones. Dat is niet erg, want hierdoor zijn onderdelen makkelijk te vervangen.

Verschillende hobbyisten bieden aan een drone voor je te bouwen. Vaak is dat interessanter dan een fabrieksmodel, omdat ze de drone op maat kunnen bouwen, bijvoorbeeld voor jouw specifieke spiegelreflexcamera.

Onderdelen

Met alleen een drone ben je er nog lang niet. Het toestel heeft verschillende onderdelen nodig die het uiteindelijk duur maken. Denk aan:

  • een gimbal Een gimbal is een geavanceerde bevestiging van de camera aan de drone. Twee of drie in elkaar draaiende ringen zorgen er voor dat de camera kan bewegen en in stabiele positie blijft, ondanks de bewegingen van de drone. (om de camera te stabiliseren)
  • een GPS-ontvanger (voor de navigatie van de drone)
  • een videozender en -ontvanger (voor het verzenden van beeldmateriaal)
  • een camera (voor het maken van opnames) – al hangt die er bij sommige drones al onder.

camera's en sensors, wat hang je onder de drone

Afkortingen

De volgende afkortingen kan je tegenkomen als je een drone wilt aanschaffen:

RTF = Ready-to-fly
Batterijen opladen, propellers installeren, de controller Een controller is de afstandsbediening waarmee een drone bestuurd wordt. en de drone op elkaar afstemmen en vliegen maar.

BAF = Bind-And-Fly
Drone die verkocht wordt zonder controller – die moet je er dan bijkopen, of, als je die hebt, je moet je oude controller gebruiken. Kan ingewikkeld zijn, want niet alle zenders en ontvangers werken met elkaar.

ARF = Almost-Ready-to-Fly
De drone wordt verkocht in losse onderdelen, dus je moet de drone zelf in elkaar zetten. Leuk, zelf knutselen, en vaak goedkoper. Soms moet je ervoor solderen.

Tips

Tot slot nog een paar tips bij de aanschaf van een drone:

1. Controller
Investeer in een goede controller. Deze gaan lang mee en je kunt zonodig de zender vervangen, mocht die outdated raken. Bovendien kun je er meerdere drones mee bedienen.

2. Batterijoplader
Investeer in een goede batterijoplader. Goedkopere opladers zijn vaak traag en onbetrouwbaar. Duurdere opladers kunnen vaak ook meerdere soorten batterijen opladen.

3. Droneclub
Ga zelf op onderzoek uit en sluit je aan bij een droneclub.


— of — Reageer

Reacties