Met het project Nieuwe Journalistiek duikt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten in de toekomst van de journalistiek. Het fonds stelt journalisten in staat om onderzoek te doen naar ontwikkelingen in hun vak. Welke kant gaat het op, wat zijn beloftevolle initiatieven, welke invloed zal nieuwe technologie op de nieuwsvoorziening hebben, hoe zal de journalistiek er over pakweg twintig jaar uitzien?

Update 2024: het project Nieuwe Journalistiek is afgerond en deze site wordt niet meer geüpdatet.

De journalistiek bevindt zich momenteel in onstuimig vaarwater. Uitgevers hebben problemen met hun papieren uitgaven, titels verdwijnen, advertentie-inkomsten dalen en redacteuren verliezen hun baan.

Maar er is ook een hoop vernieuwing. Er wordt geëxperimenteerd met de digitale verkoop van losse artikelen en met abonnementen op individuele journalisten. Gedreven journalisten beginnen nieuwe onderzoeksjournalistieke initiatieven op internet. Redacties bekwamen zich in het vervaardigen van digitale producties met fraaie vormgeving. Datajournalistiek rukt op. Robotjournalistiek rammelt aan de poort.

Deze ontwikkelingen laten zien dat de journalistiek op een kantelpunt staat. Het oude krimpt, het nieuwe ontluikt. Met het project Nieuwe Journalistiek wil het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de ontwikkelingen met extra aandacht volgen. De beschikbare gelden komen uit een opgebouwde reserve die speciaal voor dit doel door het ministerie van OCW is vrijgegeven.

Subsidie aanvragen

Journalisten konden tot juni 2016 financiering aanvragen voor onderzoeksprojecten die zich richten op onderwerpen die van doen hebben met de huidige staat of de toekomst van de journalistiek. Projecten gaan over innovatieve journalistieke producties (storytelling, nieuwe initiatieven), nieuwe technologie (drones, robots, games), financiering (verdienmodellen, ondernemerschap) en het vak van de journalist (werkwijzen, vaardigheden, tools).

De projecten worden gepresenteerd worden op de projectwebsite van Nieuwe Journalistiek.

Wie vragen heeft, kan het beste contact opnemen met Alexander Pleijter, coördinator van Nieuwe Journalistiek:

a.pleijter@gmail.com

☏ 06-30296989

Meer informatie is ook te verkrijgen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, fonds@fondsbjp.nl

☏ 020-6386295