Startups: ThePostOnline

Maandelijks 1,2 miljoen bezoekers voor ThePostOnline

Aandacht voor buitenlands nieuws en de vluchtelingencrisis lieten bezoekersaantallen, advertentie-inkomsten en donaties in 2016 fors groeien. Bert Brussen vertelt over journalistieke keuzes (‘Ik schrijf het gelijk op’), online haat (‘Ik heb DENK en Sylvana nooit unfair behandeld’), zustersite ShePostsOnline (‘Ik vind vrouwensites verschrikkelijk’) en een twitterloos bestaan: “Dat bevalt uitstekend”.

We zitten in een Amsterdams bruin café. De kastelein en Bert Brussen spreken elkaar met de voornaam aan. Dit is z’n stamkroeg, en sinds ThePostOnline de huur van het redactielokaal in het West Indisch Huis opzegde is het tevens een ontmoetingsplek. De andere twee vaste redactiekrachten, adjunct Bas Paternotte en redacteur Annabel Nanninga, werken ook vanuit huis.

Brussen prijst zich gelukkig met dit kleine team. “Ik ken ze meer dan tien jaar. Het is alsof je het met je buren doet, of vaste kennissen. Je vindt niet snel mensen die kunnen wat jij wilt, geloven in wat je doet, en niet voor de hoofdprijs gaan. Je hebt mensen nodig met feeling voor wat een site brengt en de drive hebben om door te gaan. Net als de begindagen van het bloggen: de meesten vinden het drie dagen leuk, maar negentig procent wil liever een baan van negen tot vijf. Ik heb zelf geen heel druk sociaal leven, dus ik kan er heel veel tijd in steken. En mensen die naar huis gaan en tot de volgende ochtend niet bereikbaar zijn, daar kan ik niks mee.”

ThePostOnline groeit

Het jaar 2016 bracht weer meer bezoekers en advertentie-inkomsten voor ThePostOnline. Gemiddeld trok de site een miljoen unieke bezoekers per maand, de laatste drie maanden gemiddeld 1,2 miljoen, vertelt Brussen.

“Het nieuws zit ook mee. Het begon met de nieuwjaarsnacht in Keulen. Keulen was onderdeel van een probleem dat niet weggaat. Dat blijft terugkeren, en dus ook een deel van de bezoekers; verder is Annabel regelmatig in de media. De naam TPO komt vaak terug.”

Bert Brussen in het redactielokaal in het West Indisch Huis, dat ThePostOnline inmiddels verlaten heeft. Foto: Maarten Brante.
Bert Brussen in het redactielokaal in het West Indisch Huis, dat ThePostOnline inmiddels verlaten heeft. Foto: Maarten Brante.

ThePostOnline werkt nu anderhalf jaar zonder investeringsgeld Lees op Nieuwe Journalistiek het artikel: Terug langs AF: Kaalslag bij The Post Online. of subsidie; inkomsten komen van adverteerders, en voor een klein deel van donateurs. “Ik verwacht in 2017 winst te maken. Dat komt ook doordat ik nu zelf adverteerders benader. Ik dacht op een gegeven moment: laat ik daar ook maar m’n licht opsteken. ThePostOnline heeft per maand een miljoen unieke bezoekers; daar kunnen ze wel wat mee. In article video’s In article video’s zijn advertentievideo’s die midden in redactionele content geplaatst worden. genereren nu ook inkomsten.”

Je bent naast hoofdredacteur dus ook uitgever en hoofd van de afdeling marketing.

“Jawel. Ik was eerst directeur B van ThePostOnline BV, nu ben ik directeur A volgens de Kamer van Koophandel. Omdat Veronica toch niks meer financiert, kan ik nu meer doen wat ik wil – zolang ik geen vastgoed koop. Ik kan zelf handtekeningen zetten, hoef niet meer te overleggen. Dan kan je sneller schakelen. Als je in die adverteerderswereld stapt, rolt het vanzelf verder. Je leert dat je meer kunt vragen, en dat meer mensen belangstelling hebben.”

Merk je dat het beter werkt als de hoofdredacteur zelf langskomt?

“Dat weet ik niet; ik denk dat we het in de beginjaren groter hadden kunnen aanpakken. We wilden niet te veel adverteerders, want dan hielden we de site mooi. Geld hadden we toch wel. Nu zeg ik makkelijker: iets wat minder mooi is, levert wel meer geld op.”

Je bent gaan experimenteren met donaties aan TPO. Hoe gaat dat?

“Het loopt beter dan ik had verwacht. We komen uit op 20 duizend euro in minder dan een jaar. Dat allemaal op basis van vertrouwen. Heel veel mensen doneren 50 of 100 euro.”

Sinds november bestaat ShePostsOnline. Toen ik de site zag, dacht ik dat het een grap was, omdat op ThePostOnline zo vaak de draak wordt gestoken met vrouwenonderwerpen.

“Dat dacht iedereen! De naam ShePostsOnline vind ik heel grappig. HePostsOnline heb ik overigens ook geregistreerd – al ik weet nog niet wat ik ermee moet. Ik wilde het al jaren, maar ik kan zelfs niks met vrouwensites. Ik vind ze verschrikkelijk. Het was puur toeval dat iemand een open sollicitatie stuurde. Ik zei: ik heb geen werk, maar als je een vrouwensite wilt helpen ontwikkelen, dan ben je welkom. We hebben daarna een oproep geplaatst waar wat reacties van vrouwen op kwamen. Ik help achter de schermen en zorg voor de techniek en straks met adverteerders.”

Sinds begin november 2016 is ShePostsOnline in de lucht. Brussen: "maakt niet uit wat anderen ervan vinden, gewoon klein beginnen en doorgaan."
Sinds begin november 2016 is ShePostsOnline in de lucht. Brussen: “Maakt niet uit wat anderen ervan vinden, gewoon klein beginnen en doorgaan.”

 

“De redactie moet zelf zien waar ze inhoudelijk mee komen. Ik heb ook gezegd: maakt niet uit wat anderen ervan vinden, gewoon klein beginnen en doorgaan. Op een gegeven moment vind je iets wat mensen leuk vinden. Als ze iets maken dat ik verschrikkelijk vind, dan wordt het vast een succesvolle site. Doelgroep is nu dertig plus, het gaat veel over ouderschap en kinderen krijgen. De bezoekersaantallen stelen nog niet veel voor; ze zijn kort bezig. Maar in niche-sites, als je het goed doet, zit adverteerdersgeld.”

Het lijkt op de start van ThePostOnline; daar kwam pas later een visie op de koers. Ga je daar nog dingen in veranderen bij TPO?

“De koers ligt nu gedeeltelijk wel vast. Tachtig procent van de bezoekers is man; voor een deel Geenstijl-publiek, de Telegraaf-onderbuik. Ik probeer wel meer onderzoek te doen en journalistieke scoops te halen; daar wil ik die donaties aan besteden. Elma Verheij is erg goed in dat soort verhalen. Zie de pagina op ThePostOnline met alle verhalen van Elma Verheij. Ze heeft bijvoorbeeld een sterk stuk geschreven over woningbouwvereniging Samenwerking in Amsterdam-Zuid. Zie het artikel op ThePostOnline: Zo woont de asielzoekers weigerende Amsterdamse stadsadel, uiteraard bijna voor niks. Dat sloeg in als een bom. Elma vindt het echt leuk bij ons, ook al zijn er mensen die haar vragen: wat moet je bij dat foute, rechtse PostOnline?”

Dat twitterde Femke Halsema: complimenten voor Elma’s artikel, vraagtekens bij het medium.

“Ja, ik heb Halsema toen in een reactie op Twitter een zeikhoer genoemd, en dat werd vervolgens 72 uur trending topic. Maar goed, Elma kan bij ThePostOnline doen wat ze wil. Dat is überhaupt het hele punt: ThePostOnline, Geenstijl, en zelfs De Correspondent doen dingen die oude media niet willen, omdat ze zichzelf dan in de vingers snijden. Het is onmogelijk dat in Vrij Nederland iets over de Samenwerking komt, want de halve redactie en allemaal oud-journalisten wonen daar.”

screencap thepostonline
Artikel van Elma Verhey op TPO over de De Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking.

 

Heeft ThePostOnline voor je gevoel de tijd mee?

“Ja, heel erg zelfs. Ik kan het bijna niet beter treffen. Ook met de vluchtelingencrisis en de nieuwjaarsnacht in Keulen dacht ik: dit is een goed moment om TPO te hebben.”

Jij was de eerste die berichten over nieuwjaarsnacht in Keulen vanuit de Duitse media naar het Nederlandse publiek bracht. Zie het bericht op ThePostOnline: Veel vrouwen aangerand door ‘Noord-Afrikanen’ tijdens Oudejaarsavond in Keulen.

Screenshot van het bericht dat TPO op 3 januari 2016 publiceerde over de nieuwsjaarsnacht in Keulen.
Screenshot van het bericht dat TPO op 3 januari 2016 publiceerde over de nieuwsjaarsnacht in Keulen.

“Recent weer, toen de dochter van een EU-diplomaat, die groepjes vluchtelingen hielp, werd verkracht en vermoord door een Afghaanse asielzoeker. Zie het artikel op ThePostOnline: DNA-bewijs: Afghaanse vluchteling (17) verkracht en vermoordt dochter (19) hoge EU-functionaris Duitsland. Zoiets is bepalend voor het verloop van het vluchtelingendebat in Duitsland. Ik schrijf het gelijk op. Nederlandse media durven dat pijnpunt niet aan te raken. Als ze het doen, dan alleen na uitvoerig overleg met de correspondent ter plaatse, met de juiste duiding. Dus duurt het allemaal langer. Plus: het is ook luiheid. Ze volgen gewoon niet goed de buitenlandse media. Ik scan buitenlandse sites en zie aan een kop dat het een hit gaat worden. Ik doe dat ook met Zweedse en Finse media.”

Waarom wil je zulke nieuwsberichten brengen?

“Omdat de problematiek die mensen in Nederland voelen met vluchtelingen en islam, of met politieke correctheid, of niet gehoord worden door de overheid, Europa-breed speelt. In Duitsland en Frankrijk is dat zelfs nog veel erger dan in Nederland. Je zag in Keulen dat de Duitse politie in het begin niet over vluchtelingen wilde hebben. Zie het bericht op ThePostOnline: Duitse misdaadverslaggever: ‘Daders aanrandingen zijn criminele asielzoekers’. Je kunt met zulke berichten laten zien wat er buiten Nederland gaande is. Dat is belangrijk voor het debat in Nederland.”

“Het heeft ook iets te maken met kritiek op de media na de verkiezing van Trump. Neem de uitgever van de New York Times, die z’n lezers schreef dat de verslaggeving van zijn krant ernaast zat. Dat is een probleem in Westerse wereld: een groot deel van het publiek herkent zich niet in de journalistieke media. Het publiek heeft ook het idee dat media dingen proberen niet te vertellen.”

“Volkskrant en NRC citeren na aanslagen in Brussel of Parijs het liefst een trits deskundigen die vertellen dat de kans om met een keukentrapje te verongelukken groter is dan de kans om getroffen te worden door een aanslag. Wat heb je daaraan als lezer? De impact van een keukentrapje kun je toch niet met een aanslag vergelijken? Heel veel mensen voelen zich daardoor gewoon miskend. Ze willen de waarheid horen: terrorisme is best wel kut en een groot probleem.”

Media geven elk hun eigen versie van de realiteit; ThePostOnline geeft een ander beeld dan NRC.nl. Waarin zit dat realisme?

“Het punt is: de realiteit is niet goed of slecht. Het is een mededeling. Veel media zeggen: we willen de lezer geen slecht gevoel geven. Of iemand in de kaart spelen. Dat is nog een ander probleem. Je ziet wel dat media opschuiven; ze hebben van Fortuyn geleerd. In opiniesecties is veel meer ruimte gekomen voor kritiek op de multiculturele samenleving. Aan de andere kant is er altijd voorzichtigheid: redacties vinden dat je moet oppassen met wat je plaatst en wie je een podium biedt.”

Er was laatst kritiek vanuit DENK over de rol van TPO en Geenstijl in het aanjagen van dreigementen op social media richting Sylvana Simons. Je ging daar uitgebreid op in. Zie het artikel op ThePostOnline: TPO doet zelfonderzoek naar TPO inzake bedreigingen Sylvana Simons en wint WC Eend.

 

Screenshot van het artikel dat TPO publiceerde over het eigen zelfonderzoek naar de beschuldiging van DENK dat TPO haat aanwakkert tegen Sylvana Simons.
Screenshot van het artikel dat TPO publiceerde over het eigen zelfonderzoek naar de beschuldiging van DENK dat TPO haat aanwakkert tegen Sylvana Simons.

“Wat werd gezegd: sites als TPO maken het mogelijk dat Sylvana wordt bedreigd. Dat is niet zo. Ik heb DENK en Sylvana nooit unfair behandeld. Ik vind dat je DENK en Sylvana prima voor zich kunt laten spreken. Je hoeft alleen maar het nieuws te brengen, of een DENK-video te laten zien. Simons en Kuzu hebben zelfs nog een column op TPO geschreven. Ik ben geen fan van de DENK-haters; politieke partijen hebben allemaal evenveel bestaansrecht. Bovendien: Bas Paternotte doet politieke verslaggeving en hij doet dat fair & balanced. Ik baalde daar dus van.”

Jouw conclusie is dat de haat vooral zit in Facebook-comments.

“Die comments vind ik ook kut. Het is meestal bagger van debielen. Daar staat honderd keer: vuile aap, rot op naar je eigen land. Ik vind dat die mensen daar zelf voor verantwoordelijk zijn. Als het te ver gaat haal ik ze soms weg, maar dat is een onbegonnen taak. Als het om Sylvana gaat zijn het er altijd heel veel. Vroeger gingen anonieme reaguurders te ver, nu zijn zulke comments bij verdronken vluchtelingen of Sylvana afkomstig van mensen met een compleet profiel met foto, naam, werk en kinderen. Het is met Facebook niet beter geworden.”

Is het goed dat dat openlijk zichtbaar is?

“Ik vind van wel; het is een mening op Facebook. Het is veel belangrijker dat werkgevers niet racistisch zijn en dat Sylvana niet in de supermarkt wordt nageroepen. In Duitsland gaat het openbaar ministerie Facebook aanklagen voor het verspreiden van racisme en haat. Dat heeft iets te maken met Merkels Wir schaffen das-politiek; toen kwamen er honderdduizenden van dat soort comments. Ik vind tegelijkertijd: het is wat er leeft en wat mensen vinden. Als Duitsers schrijven ‘laat vluchtelingenkinderen maar verdrinken’ dan is dat beledigend en kwetsend. Is het een oproep tot haat, of een oproep om het te laten gebeuren? Ik weet het niet.”

Jij bent zelf ook uitgesproken hard. Eind 2016 kwam Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door met een pleidooi met herinneringen aan vroeger en een touwtje uit de brievenbus. De dag erna had jij een tweet over Els Borst Bert Brussen schreef in een tweet op het Twitteraccount van ThePostOnline: Els Borst (D66) had ook een touwtje uit haar brievenbus hangen. en een video Zie de video op ThePostOnline: Bert Brussen hangt een touwtje uit zijn brievenbus, langs het tuinpad van zijn vaderen. die veel verontwaardiging uitlokten.

Screenshot uit de video die Bert Brussen publiceerde als reactie op het betoog van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door.
Screenshot uit de video die Bert Brussen publiceerde als reactie op het betoog van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door.

“Ik heb het DWDD-fragment teruggekeken, en ik wist niet meer hoe ik het had daarna. Dat verschrikkelijke pathetische gezwatel. Terlouw zegt: ik verlang naar de tijd dat er touwtjes uit brievenbussen hingen; als we aan moeder aarde denken en verbinding zoeken en bruggen slaan, dan komt het allemaal weer goed. Sorry, maar de reden dat we geen touwtjes meer uit brievenbussen hebben, komt mede door het beleid van zijn partij. Op mijn tweet reageerden Kamerleden, Zo reageerde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in een tweet met de tekst: “Prachtig optreden @JanTerlouw bij @dwdd en dan dit. Wat een laag, laag niveau!” ik kreeg zelfs SMS-jes. Die tweet was een keiharde grap, maar wel waar. De reacties tonen de benauwdheid en het beperkte denken van sommige mensen.”

“Els Borst is gewoon door een gek afgeslacht, omdat ze dacht dat ze in het zogenaamd veilige Nederland kon doen wat ze wilde. Ze was alleen vergeten dat als een zwaar gestoord persoon zich meldt op het politiebureau met het plan iemand te vermoorden, de politie zegt: maakt niet uit, ga maar weer de straat op. Volgens mij moet je je daar druk om maken, en niet om verbinding zoeken en touwtjes uit brievenbussen.”

Als je zoveel negatieve reacties krijgt, denk je dan: ze hebben het verkeerd begrepen?  

“De reacties laten zien dat ze het niet willen begrijpen. Zo werkt het altijd: hoe dichter je bij de waarheid komt, hoe meer pijn het doet, hoe harder mensen gaan roepen dat je om de toon moet denken. Maar goed, je moet het ook niet te groot maken. Het zijn tweehonderd mensen die zich opwinden over een tweet. Het enige wat je je kunt afvragen is of ik dat via het Twitter-account van ThePostOnline moet doen. Laat ik het zo zeggen: Bas was niet blij dat ik dat deed, voor z’n politieke contacten.”

Insiders die ThePostOnline volgen op Twitter weten dat jij achter de knoppen zit. Je bent ooit gestopt met je persoonlijke account, waarom begin je daar niet opnieuw mee?

“Ik Twitter sinds de Els Borst-tweet helemaal niet meer, ook niet op @tponl. De redactie heeft nu het password, dus ik kan er sowieso niet bij. Dat is een unicum: ik ben nu echt helemaal volstrekt Twitterloos en dat bevalt uitstekend.”

 


— of — Reageer

Reacties