Startups: Follow the Money

Over Follow the Money

Follow the Money is een platform voor diepgravende, financieel-economische onderzoeksjournalistiek.

follow the money logoEind 2009 besloten Eric Smit, Mark Koster en Arne van der Wal tot de oprichting van Follow the Money (in 2012 verliet Mark Koster FTM, toen hij van start ging met The Post Online). De ambitie was uit te groeien tot een specialistische leverancier van diepgravende, financieel-economische onderzoeksjournalistiek.

De journalisten die deel uitmaken van FTM publiceren over hun onderzoeken op de eigen website, maar ze proberen ook om producties te verkopen aan andere media. Ze spiegelen zich daarbij aan het Amerikaanse ProPublica, opgericht in 2007 en in korte tijd uitgegroeid tot een onderzoeksjournalistiek instituut met een grote reputatie.

Inmiddels heeft FTM zich een goede naam weten te verwerven. Met het artikel ‘Derivatendrama’, dat werd gepubliceerd in de Volkskrant, wonnen FTM-journalisten Eric Smit en Jesse Frederik in 2013 de journalistieke vakprijs De Tegel, in de categorie ‘achtergrond’.

Waarom volgen we Follow the Money?

Follow the Money houdt zich bezig met een dure vorm van journalistiek: het onderzoeken van financieel-economische onderwerpen vergt veel kunde en tijd. Desondanks zijn de eigenaren Eric Smit en Arne van der Wal ervan overtuigd dat ze hun missie op rendabele wijze kunnen volbrengen. Hoe dat zal gaan is vooralsnog ongewis, het initiatief heeft nog geen sluitend financieringsmodel en is zoekende naar mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Deze zoektocht en de grote ambities maken Follow the Money alleszins de moeite waard om te volgen.

Namens Nieuwe Journalistiek zal journalist Charlotte Govaert dat gaan doen in 2015 en 2016.