Startups: Jalta

Over Jalta

Jalta is het rechtse antwoord op De Correspondent, met scherpe commentaren en diepgravende achtergronden.

logo jaltaJalta is in 2014 opgericht door Joshua Livestro. Hij was eerder oprichter van het politieke weblog De Dagelijkse Standaard (DDS), dat in 2009 het levenslicht zag. DDS omschrijft zichzelf als “een nieuws- en opinieweblog dat bovenop het nieuws zit, zelf nieuws brengt en commentaar en achtergronden levert bij het nieuws.

” Dit gebeurt vanuit een rechts-conservatief perspectief.

In de loop der jaren is DDS steeds meer bezoekers gaan trekken, maar het bleek een enorme klus om het gratis toegankelijke weblog te financieren met louter advertentie-inkomsten. Vanuit die frustratie en geïnspireerd door het succes van De Correspondent, besloot Livestro een nieuw initiatief te beginnen. Gefinancierd door betalende abonnees. Een website met scherpe opinies en stevige achtergronden. Opkomend voor de westerse waarden van vrijheid en democratie. Met een intellectueel karakter.

Waarom volgen we Jalta?

Jalta is voortgekomen uit het gratis toegankelijke weblog De Dagelijkse Standaard. En profileert zich als de intellectuele versie van dat rechts-conservatieve blog. Op DDS werd Jalta omschreven als “dé rechtse concurrent van De Correspondent”. Dat is een interessante propositie. Hoe zal daar invulling aan gegeven worden? Ook de keuze voor het abonneemodel is interessant: zal het lukken om voldoende abonnees binnen te halen om uit te groeien tot het geambieerde intellectueel opiniemagazine op internet?

Voor Nieuwe Journalistiek zal journalist Frank van Kolfschoten de verwikkelingen bij Jalta in 2015 en 2016 gaan volgen.