Startups: Jalta

Een ouderwets opiniemagazine voor het smartphonetijdperk

De nieuwe rechtse opiniesite Jalta.nl presenteerde zichzelf op 18 september 2014 met een programmatisch artikel op de opiniepagina van de Volkskrant Het artikel was getiteld ‘Poetin, Erdogan en IS vragen om nieuw weerwoord’, en is te lezen op de website van de Volkskrant.. Hoofdredacteur/eigenaar Joshua Livestro Joshua Livestro (Amersfoort, 16 december 1970) was persoonlijk medewerker van Europees Commissaris Frits Bolkestein in Brussel, directielid van de Edmund Burke Stichting, freelance columnist en oprichter van De Dagelijkse Standaard. en adjunct-hoofdredacteur Annabel Nanninga Annabel Nanninga (Amsterdam, 1977) was onder meer redacteur bij GeenStijl. fristen het geheugen van de lezer op over de Conferentie van Jalta in 1945.

Daar hadden de drie geallieerde leiders Winston Churchill Winston Churchill was tijdens de Tweede Wereldoorlog premier van Groot-Brittannië. Kijk voor meer informatie over Churchill op Wikipedia., Franklin D. Roosevelt Franklin Delano Roosevelt was tijdens de Tweede Wereldoorlog president van de Verenigd Staten. Kijk voor meer informatie over Roosevelt op Wikipedia. en Jozef Stalin Jozes Stalin was tijdens de Tweede Wereldoorlog de dictatoriale leider van de Sovjet Unie. Kijk voor meer informatie over Stalin op Wikipedia. afspraken gemaakt over de naoorlogse territoriale verdeling van Europa. West-Europa kon na de bevrijding van de nazi’s terugkeren naar de democratische staatsvorm; Oost-Europa kwam onder communistische invloed. Dat mondde in 1948 uit in de Koude Oorlog tussen Oosten en Westen, die in 1989 eindigde met de val van de Berlijnse Muur en de ontmanteling van de satellietstaten van de Sovjet-Unie.

De hoofdrolspelers van de Jalta-conferentie. Van links naar rechts: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin. Foto: ANP.
De hoofdrolspelers van de Jalta-conferentie. Van links naar rechts: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin. Deze foto verscheen bij het opinieartikel in de Volkskrant van Livestro en Nanning over Jalta.nl. Foto: ANP.

Voor de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama was deze overwinning van de democratieën en het wegvallen van ideologische tegenstellingen aanleiding om het ‘einde van de geschiedenis’ af te kondigen Dat deed Fukuyama in het zijn boek ‘The End of History and the Last Man’ uit 1992. Lees meer over dit boek op Wikipedia.. De wereld zou nu eensgezind richting liberale democratie koersen. Maar de opkomst van anti-westerse ideologieën in diverse brandhaarden in de wereld maakte duidelijk dat dit een illusie was.

“Het Einde van de Geschiedenis (…) lijkt inmiddels weer voorbij”, concludeerden Livestro en Nanninga in de Volkskrant. “In zekere zin zijn we daarmee terug bij Jalta.”

De missie van Jalta

Livestro en Nanninga wilden de in 1945 op Jalta gemaakte fout niet herhalen en pal staan voor de westerse waarden. “Wij willen funderen en verdedigen wat we onder geen beding mogen weggeven: onze vrijheden en onze idealen. (…) De uitdagingen van nu vragen om een krachtige voorwaartse verdediging van onze idealen – zowel in eigen land als daarbuiten. Niet noodzakelijk met wapens (al mag dat nooit worden uitgesloten), wel met ideeën. Tegen het dictatoriale sofisme van Poetin en Erdogan en de openlijke minachting van de fundamentalisten moet een overtuigend intellectueel weerwoord worden geformuleerd.”

Deze focus op West-Europese waarden ging het hart vormen van de verhalen op Jalta.nl, kondigden Livestro en Nanninga aan. Ze somden ook een aantal ‘prominente opinieschrijvers’ die zich hadden verbonden aan de site: Frits Bolkestein Frits Bolkestein is een VVD-politicus. Hij was onder meer fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, staatssecretaris van Economische Zaken, minister van Defensie, en Europees commissaris. Kijk voor meer informatie op Wikipedia., Thierry Baudet Thierry Baudet is een publicist en historicus, die vooral publiceert over de natiestaat, EU en cultuurrelativisme. Kijk voor meer informatie op Wikipedia., Nausicaa Marbe Nausicaa Marbe is een romanschrijver en columnist van Roemeense komaf. Ze schreef spraakmakende columns over de politiek en integratie voor de Volkskrant en De Telegraaf. Kijk voor meer informatie op Wikipedia., Bart Jan Spruyt Bart Jan Spruyt is historicus, publicist, journalist en columnist. Hij was onder meer oprichter en directeur van de Edmund Burke Stichting en politiek journalist bij het Reformatorisch Dagblad., Jonathan van het Reve Jonathan van het Reve is romanschrijver en columnist. Kijk voor meer informatie op Wikipedia. en Hafid Bouazza Hafic Bouazza is schrijver van Marokkaanse afkomst. Hij staat bekend om zijn islamkritiek. Kijk voor meer informatie op Wikipedia..

Joshua Livestro en Annabel Nanninga op 12 oktober 2014 in de uitzending van Business Class op RTL7 om te vertellen over Jalta.nl.
Joshua Livestro en Annabel Nanninga op 12 oktober 2014 in de uitzending van Business Class op RTL7 om te vertellen over Jalta.nl.

De abonneewerving

Het artikel wekte de indruk dat Jalta meteen die dag al van start was gegaan, maar dat was niet zo. Eerst waren er 5.000 abonnees nodig, die 7 euro per maand (84 euro per jaar) moesten gaan betalen om de artikelen straks achter een ‘betaalmuur’ De term ‘betaalmuur’ wordt op internet vaak gebruikt om aan te geven dat artikelen op een website alleen tegen betaling of voor abonnees zijn in te zien. te kunnen lezen. Daarvoor kregen de lezers elke dag vier nieuwe columns, achtergrondverhalen, opiniestukken of videoreportages.

De abonneewerving werd ondersteund via Jalta.nl met een campagnesite waarop vanaf 13 oktober 2014 gratis de eerste artikelen te lezen waren. Een voorproefje van wat te verwachten was. In de eerste week verschenen er stukken van:

Allemaal bedoeld om de brede waaier van onderwerpen duidelijk te maken aan de potentiële abonnees.

Jalta.nl maakte ook een promotievideo om abonnees te werven.

Op 31 oktober kwam hoofdredacteur/eigenaar Livestro al met een bericht onder de kop “Jalta: it giet oan!” Hij schreef: “Jalta gaat door! We hebben inmiddels voldoende abonnees om de sprong te durven wagen.” Of dat inderdaad al de beoogde 5.000 abonnees waren, meldde Livestro niet. Het betreffende bericht staat niet meer online op Jalta.nl.

Sinds 1 december 2014 is Jalta achter de betaalmuur verdwenen en kunnen alleen abonnees nog kennisnemen van de artikelen. Abonnees worden dagelijks per e-mail attent gemaakt op nieuwe bijdragen op de site.

Oprichter Joshua Livestro

Zonder Joshua Livestro (1970) zou Jalta er nooit zijn gekomen. Dat was reden om Livestro (spreek uit Lívùstró) voor dit eerste stuk over Jalta te interviewen over zijn persoonlijke geschiedenis en carrière, en over de hinkstapsprong die naar Jalta heeft geleid.

Livestro’s naam klinkt, verkeerd uitgesproken, mediterraan, maar zijn stamboom is oerhollands en gaat terug tot een veertiende-eeuwse boerderij in de Achterhoek. Hij is opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Amersfoort in een niet-kerkelijk liberaal middenklasse gezin. “De TROS, Hans Wiegel en De Telegraaf, dat was de heilige drieëenheid bij ons thuis”, zegt hij aan de keukentafel in zijn pied à terre aan de Herengracht in Amsterdam. “Ik heb wel geleerd om daar voorbij te denken, maar dat is altijd de basis gebleven.” Eind jaren negentig kwam daar zijn bekering tot christen bij.

Studie

Livestro studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden af bij hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging Andres Kinneging is een vooraanstaand conservatief denker en een van de oprichters van de Edmund Burke Stichting. Kijk voor zijn carrière-overzicht op Wikipedia. op een scriptie over Friedrich Nietzsche. Friedrich Nietzsche was een beroemde Duitse filosoof. Kijk voor meer informatie op Wikipedia. Kinneging was ook actief binnen de VVD en schreef onder meer speeches voor de toenmalige partijleider Frits Bolkestein. Livestro deed via Kinneging bij Bolkestein een stageproject over democratie.

Na zijn afstuderen vertrok hij naar Cambridge voor een master ‘geschiedenis van het politieke denken’. “Ik was plan om daar ook te promoveren, maar had moeite om een geschikte begeleider vinden. Omdat ik intussen op zwart zaad zat heb ik toen op goed geluk gesolliciteerd bij de Conservative Party De Conservative Party is de conservatieve partij van het Verenigd Koninkrijk. Kijk voor meer informatie op Wikipedia. in Londen. Tot mijn verbazing werd ik ook nog aangenomen op het hoofdbureau als beleidsmedewerker. Van promoveren is daarna niets meer gekomen.”

Loopbaan

In 1999 werd Livestro na bemiddeling van Kinneging persoonlijk medewerker van Bolkestein, op dat moment Europees Commissaris voor de Interne markt in Brussel. Hij draaide mee in het vergadercircuit en had als hoofdtaak om toespraken te schrijven voor Bolkestein. Na drie jaar Brussel was Livestro uitgekeken op het werk in Brussel, maar bleef er wel wonen met zijn vrouw, een Britse advocate. Hij kreeg een column in het Algemeen Dagblad en was bezig met het uitbouwen van de Edmund Burke Stichting, De Edmund Burke Stichting is een denktank die het conservatieve gedachtengoed beoogt te propageren en nieuwe impulsen wil geven aan het politieke debat in Nederland. Kijk voor meer informatie op Wikipedia. “Die had ik in 2000 opgericht samen met Kinneging en Bart Jan Spruyt, een politiek journalist van het Reformatorisch Dagblad.”

Joshua Livestro in 2002, toen hij actief was voor de Edmund Burke Stichting. Foto: Marco Hillen/HH
Joshua Livestro in 2002, toen hij actief was voor de Edmund Burke Stichting. Foto: Marco Hillen/Hollandse Hoogte.

Het stichtingsbestuur ontsloeg Livestro in 2003 om hem onduidelijke redenen Op dat moment vormde Livestro samen met Bart Jan Spruyt de directie van de Edmund Burke Stichting. en hij raakte ook zijn column in het AD kwijt na de komst van de nieuwe hoofdredacteur Jan Bonjer Jan Bonjer was van december 2003 tot juli 2009 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Sinds december 2011 is hij hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad.. “Zo gaat dat vaak bij kranten na een wisseling van de wacht. Ik ben toen goed betaalde columns en features gaan schrijven voor Reader’s Digest. Reader’s Digest is het tijdschrift met de grootste oplage ter wereld. Het is een van oorsprong Amerikaans tijdschrift dat in 49 edities in 21 verschillende talen over de hele wereld wordt uitgebracht. In Nederland verschijnt het blad onder de titel Het Beste. Kijk voor meer informatie op Wikipedia. En ik kreeg tot mijn verbazing ook een uitnodiging van Xandra Schutte, toenmalig hoofdredacteur van Vrij Nederland, Vrij Nederland (VN) is een opinietijdschrift met een linkse signatuur. Xandra Schutte was hoofdredacteur van 2000 tot 2004. Sinds 2008 is ze hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. qua politieke kleur niet bepaald mijn blad. Mijn columns leidden intern wel tot de nodige discussies heb ik begrepen.”

Ook bij VN moest Livestro het veld ruimen nadat Schutte in 2004 vertrok. In plaats daarvan kreeg hij een column in De Gelderlander De Gelderlander is een regionaal dagblad dat verschijnt in een groot deel van de provincie Gelderland en delen van Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. “Dat was leuk om te doen, maar het was geen krant waar ik mij thuis voelde. Ik wilde graag schrijven voor de krant waarmee ik was opgegroeid: De Telegraaf. Ik heb toen brutaalweg adjunct-hoofdredacteur Sjuul Paradijs Sjuul Paradijs was vanaf 2005 adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur. gebeld en mocht in 2006 de buitenlandcolumn overnemen van Arend Jan Boekestijn toen hij VVV-Kamerlid werd.”

Livestro was intussen met zijn vrouw en eerste kind in Nottingham (Engeland) gaan wonen. “Schrijven voor De Telegraaf was leuk, maar ik voelde mij ook wat ontheemd omdat ik niet echt bij de familie hoorde. Dat is ook het lot van een columnist.” Daarnaast kreeg Livestro in 2007 een televisiecolumn in Buitenhof Buitenhof is een politiek discussieprogramma dat sinds 1995 elke zondag op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden., als opvolger van Ronald Plasterk, die minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap was geworden.

Ook daar moest hij weer weg, naar zijn eigen idee omdat de redactie hem te rechts vond; de redactie hield het op gebrek aan kwaliteit. In De Telegraaf schreef Livestro een kritische column over zijn vertrek bij de publieke omroep De column verscheen op dinsdag 19 juni 2007 in De Telegraaf onder de kop Retourtje Buitenhof. Klik hier voor een scan van de column.. Dat trok de aandacht van Mark Rutte Mark Rutte was toen voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. In 2012 werd hij minister-president. en Edith Schippers Edith Schippers was op dat moment vicevoorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. In 2012 werd ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die hem uitnodigden voor een gesprek. “Dat leidde ertoe dat ik adviseur werd van de VVD. Dat heb ik drie jaar lang met veel plezier gedaan tot 2010, het jaar waarin de VVD de verkiezingen won en Rutte premier werd. Daarna was mijn rol uitgespeeld.”

De Dagelijkse Standaard

Eind 2008 kwam Livestro op het idee om een rechts blog op te zetten, een tegenhanger van de in zijn ogen door ‘links’ gedomineerde media. Zo’n blog bestond nog niet in Nederland, het was een gat in de markt, vertelde hij in De Wereld Draait Door, waarin hij het verschijnsel ‘bloggen’ uitlegde aan het Nederlandse publiek.

Het fragment uit De Wereld Draait Door waarin Joshua Livestro en Michael van der Galien vertellen over De Dagelijkse Standaard.

Livestro’s blog De Dagelijkse Standaard (DDS), startte op 9 februari 2009 met een WordPress-website die hij zelf had gebouwd. “Mijn redenering was vrij simpel: je probeert een paar maanden mensen gratis te laten schrijven, daarna groei je snel groter en kun je adverteerders interesseren en komen de inkomsten vanzelf. Dat was een misrekening, want je kunt mensen niet maandenlang voor niets laten schrijven en je hebt ook niet zomaar uit het niets een bereik van 10.000 lezers. Dat is de grens die adverteerders hanteren, maar ik had geen idee hoe die advertentiemarkt werkte. Het was allemaal god zegene de greep.”

Moeizame start

Livestro kwam er al snel achter dat online publiceren hard werken is. “Het eerste jaar was verschrikkelijk zwaar. Ik heb veel hulp gehad van Michael van der Galien. Michael van der Galien is tegenwoordig de hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard. Hij kende het bloggen via de Amerikaanse blogsfeer, waar hij al een tijdje voor schreef. Hij was zich vanuit zijn slaapkamer in Friesland gaan bemoeien met het Amerikaanse debat. Hij heeft me doordrongen van het belang van een fatsoenlijke hoeveelheid content en een vast publicatieschema. De lezers moeten wel wat te lezen hebben en ze moeten weten wanneer het verschijnt. Mensen verwachten zeven dagen per week content. Toen we begonnen hing het weekend er nog een beetje bij. Dan draaiden we op halve kracht en publiceerden soms een dag niets. Rustig aan doen in het weekend is er inmiddels niet meer bij.”

Screenshot van De Dagelijkse Standaard van 13 september 2009.
Screenshot van De Dagelijkse Standaard van 13 september 2009.

Het eerste jaar schreef Livestro noodgedwongen zelf de helft van de DDS-site vol, maar na een jaar kwam de eerste kleine inkomstenstroom op gang via advertenties. “Toen kon ik medewerkers wat gaan betalen zodat ik zelf minder hoefde te schrijven, waardoor ik DDS zakelijk verder kon uitbouwen.”

Na vier jaar kon hij een vrij omvangrijke groep auteurs aan het werk zetten, die allemaal betaald kregen. Zichzelf zelf kon hij pas in het vijfde jaar gaan betalen voor stukken. “Mijn inkomsten haalde ik uit mijn column in De Telegraaf en uit advieswerk. Ik wist intussen ook dat we nog veel groter zouden moeten groeien om partnerships te kunnen sluiten. Dan maak je echt een quantumsprong qua inkomsten.”

Geld verdienen aan vaste lezers

DDS zat op zeker moment op 225.000 unieke bezoekers per maand. “Adverteerders betalen per pageview”, legt Livestro uit. “Voor een bezoeker die één keer langskomt en een pagina leest krijg je relatief veel geld. Maar bij de kleinere groep van vaste lezers, die veel pagina’s aanklikken, is de opbrengst per klik bijna nul, want adverteerders belonen je juist voor nieuw publiek.”

Aan de aanwezigheid van die vaste lezers wilde DDS ook geld verdienen. “Ik heb met Michael van der Galien zitten puzzelen hoe dat zou kunnen, maar we kwamen tot de conclusie dat een soort ‘plusomgeving’ waarvoor je moet betalen, niet zou werken bij DDS. Die plusomgeving heeft DDS ook niet nodig want de site is zelffinancierend geworden en kan zichzelf redelijk redden. DDS groeit nog steeds en heeft een duidelijk eigen imago.”

De totstandkoming van Jalta

Het plan om betaalde content aan te bieden had Livestro al een paar jaar. In het voorjaar van 2012 had hij al een uitgewerkte versie van een online tijdschrift geproduceerd, samen met Rob Goossens, die nu als redacteur bij het financieel-economische nieuwsblog Das Kapital werkt. “Het was financieel niet haalbaar dus die plannen zijn uiteindelijk niet gerealiseerd. In het najaar van 2013 werd ik benaderd door iemand met ruime uitgeverservaring die wilde praten over het lanceren van een Nederlandse versie van The Spectator The Spectator is een Brits, conservatief weekblad dat veel aandacht besteedt aan politiek en cultuur. Het blad bestaat sinds 1828 en is daarmee het oudste Engelstalige tijdschrift ter wereld. Kijk voor meer informatie op Wikipedia.. Uit die ontmoeting is uiteindelijk Jalta geboren. Ik heb met allerlei mensen in de uitgeverswereld gesproken, onder andere met Teun Gautier Teun Gautier was van 2009 tot 2013 directeur/uitgever van opinietijdschrift De Groene Amsterdammer en is momenteel bestuurslid van de Vereniging Veronica. en Emile Blomme Emile Blomme bekleedde diverse directiefuncties bij mediabedrijven, zoals Reed Elsevier en Schibsted. Zij hebben me het meest hebben geholpen bij de verdere ontwikkeling van het concept.”

Livestro benaderde ook allerlei financiers maar die waren allemaal sceptisch over de levensvatbaarheid van een opiniepublicatie in de huidige markt. “Ze waren bovendien sceptisch over de mogelijkheid om online-abonnementen te werven, volgens de meesten was de markt er nog niet klaar voor. Mensen moeten nog wennen aan het idee dat je voor content betaalt. Kranten zijn nu allemaal net overgeschakeld op half gratis en half ‘plusomgeving’ Met ‘plusomgeving’ wordt gedoeld op artikelen die op een website louter tegen betaling zijn te lezen., omdat ze bang zijn advertentie-inkomsten te verliezen als ze alles betaald maken.”

Maar Livestro zette door met Jalta volledig achter een betaalmuur, naast de gratis DDS met zijn nu half miljoen unieke bezoekers per maand. De twee zijn volkomen losgekoppeld van elkaar en zitten ook in aparte bv’s. Daarnaast is er een Stichting Jalta, vergelijkbaar met de stichting die De Groene Amsterdammer heeft De Groene Amsterdammer wordt uitgegeven door NV De Groene Amsterdammer. De aandelen van deze NV zijn in handen van Stichting Groene Beheer.. Doel daarvan is geld inzamelen om de activiteiten van de site te ondersteunen.

Op zoek naar abonnees

Livestro gebruikt DDS wel als advertentiekanaal voor Jalta. “Ik denk dat Jalta aansluit bij wat DDS-lezers ook nog zouden willen lezen. Maar ik verwacht de abonnees voor Jalta ook elders te vinden. We mikken op lezers die graag opinieartikelen en verdiepende artikelen lezen die zichzelf rechts van het midden plaatsen op de klassieke links-rechts schaal. Die groep is potentieel groot: er zijn anderhalf miljoen hoogopgeleide rechtse kiezers. Een minimaal aandeel daarvan zou Jalta al een omvangrijk abonneebestand opleveren.”

Jalta ziet sociale media als het belangrijkste middel om de doelgroep te bereiken. “Als we het goed doen, weten we met onze bijdragen het debat op Twitter en Facebook te beïnvloeden. Zo kunnen individuele stukken tienduizenden lezers bereiken. Dat zijn doorgaans lezers die nog geen kennis hebben gemaakt met Jalta. We hebben het afgelopen jaar bij DDS gemerkt hoe belangrijk Facebook is geworden voor het verspreiden van nieuws. Facebook was eerst een plek waar mensen leuke filmpjes deelden of vertelden wat ze die dag met de kinderen hadden gedaan, maar nu is het een plek geworden waar mensen de hele dag rondhangen en ook het nieuws willen consumeren. Als je opvallend nieuws hebt kun je behoorlijk profiteren van Facebook. Als je op Twitter een hit hebt dan trek je 3.000 bezoekers in een uur, vergelijkbaar met een link bij GeenStijl. Maar dat is niets vergeleken bij Facebook. Dat rolt soms nog dagen door. Het best bezochte stuk van DDS in 2014 is een half miljoen keer aangeklikt. Ik weet niet welke kant dat opgaat, maar dat zijn revolutionaire ontwikkelingen.”

Anders dan De Dagelijkse Standaard

Jalta heeft een ander karakter dan DDS, dat de actualiteit op de voet volgt en daarop reageert. “DDS is ook provocerend. Dat past bij bloggen, maar niet alle lezers houden daarvan. Door die provocerende content wordt DDS op z’n tijd door deze of gene in de ban gedaan. Dan zouden we weer anti-VVD zijn of juist anti-PVV. Allemaal onzin. DDS heeft maar één belang en dat is het bedienen van het lezerspubliek.”

Jalta is bedachtzamer dan DDS, zonder saai te worden, zegt Livestro. “Stukken mogen grondig zijn en ook wat langer. De auteurs steken er ook meer tijd in. Maar wat verschijnt moet allemaal raak zijn, want we willen die lezers van het eerste uur aan ons binden, we willen dat ze dagelijks terug komen. En er moeten ook steeds nieuwe lezers bij komen.”

Wat is Jalta?

Jalta wil een ouderwets opiniemagazine zijn voor het smartphonetijdperk, zegt Livestro. “Er zal ruimte zijn voor eigen nieuwsgaring via reportages en vraaggesprekken, maar de nadruk ligt op opinie. Verder willen we ook verdiepende stukken publiceren in de vorm van essays en symposia. Je kunt daarnaast alle mogelijk andere journalistieke vormen verwachten: profielen, recensies, video, audio, infographics, alles wat kan helpen om ons punt te maken.

Livestro denkt dat Jalta iets toevoegt aan de bestaande media. “Bestaande weekbladen zijn veel minder dan vroeger opiniebladen. Wij denken dat er ruimte is voor een magazine met een uitgesproken mening. Elk denkbaar onderwerp zal aan bod komen, wat mij betreft. We gaan vooral zaken anders belichten. Voorbeeld: onze serie over de Bijstandsstraat gaat over het onderklasseprobleem. Daarbij zullen wij een andere insteek kiezen dan de gebruikelijke economische; in onze analyse is armoede vooral een gevolg van culturele fenomenen.”

Jalta zal net als DDS niet zijn vast te pinnen op één politiek/ideologisch geluid. “Jalta is een verzameling auteurs die elk hun eigen opvattingen hebben. De optelsom komt ergens rechts van het midden uit.”

De redactie

De zeven leden van zijn redactie heeft Livestro allemaal een op een benaderd. Willem Jan Hilderink, Karin Nullamento en Bart Schut werkten al voor DDS. Iman Pieter Duin, Jeroen Langelaar, Edin Mujagic en Annabel Nanninga kende hij persoonlijk. “Het profiel van de ideale redacteur was een combinatie van eigenzinnigheid, maatschappelijke betrokkenheid en journalistieke ervaring. Iedereen wilde graag meewerken. Dat gold ook voor de columnisten die ik heb benaderd.” Alle redacteuren zijn op freelancebasis aan de site verbonden en worden per bijdrage betaald. Een overzicht van alle redacteuren en columnisten is te vinden op deze pagina op Jalta.nl.

Screenshot van de pagina op Jalta.nl met een overzicht van alle leden van de redactie.
Screenshot van de pagina op Jalta.nl met een overzicht van alle leden van de redactie (maart 2015).

Iedereen wordt op dit moment betaald uit de abonnementen, maar Livestro sluit niet uit dat Jalta in de toekomst ook partnerovereenkomsten met bedrijven zal sluiten voor advertentie-achtige projecten die inkomsten genereren. “Momenteel zijn die er nog niet. Investeerders gaan we verder niet zoeken. Zelf heb ik geïnvesteerd via reis- en verblijfkosten voor de vele vergaderingen en ontmoetingen die nodig waren. En ik heb kosten moeten maken voor het ontwerpen van de website door Media Monkeys Online Media Monkeys Online is een internetbureau dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van onder meer websites, apps en webshops. en voor de betaalmuur-software. De overheadkosten van Jalta zijn laag. Het is niet zo duur om een site in de lucht te houden op een externe server. De kosten bij online uitgeven zitten vooral aan de redactiekant, maar een dure redactieruimte hebben we niet nodig. De redactie heeft dagelijks contact met elkaar via mail en chat, en er zijn wekelijks redactievergaderingen. We hebben geen vast redactieadres, mijn keukentafel in Amsterdam was tot nu toe de vergadertafel. Ik blijf wonen in Nottingham waar ik ook veel werk verzet voor Jalta, maar ik kom wel elke week naar Nederland.”

De kwaliteit van de artikelen op Jalta bewaakt Livestro in de eerste plaats door met goede auteurs te werken. “En door vooraf te overleggen over wat we wel en niet geschikte kopij vinden voor Jalta. Elk stuk wordt ook door minimaal twee redacteuren gelezen en geredigeerd voordat het online gaat. De site draait op WordPress, technologie waarmee redacteuren eenvoudig zelf artikelen kunnen plaatsen en bewerken.”

Met het plaatsen van lezersreacties maakt Jalta het zichzelf vooralsnog makkelijk: alles wordt gepubliceerd. “Vooraf beoordelen doen we niet, we vertrouwen op het gezond verstand van de lezers. Het aantal reacties neemt langzaam toe, maar is nog relatief laag in vergelijking met DDS.”

Livestro wil zich niet vastleggen op het aantal abonnees dat hij over één jaar wil hebben. “Laat ik zeggen: genoeg. En over twee jaar nog meer. De uitdaging is nu in de eerste plaats om 2015 door te komen, maar ik ben er optimistisch over dat dat gaat lukken.”


— of — Reageer

Reacties