Startups: Jalta

Zomercrisis bij Jalta

Zomercrisis bij Jalta


Voor Jalta was het een tamelijk enerverende zomer. Er ontstonden schermutselingen en dat leidde tot het vertrek van een aantal gezichtsbepalende figuren. Hoofdredacteur Livestro spreekt vooral over nieuwe uitdagingen.

Jalta heeft een lange, hete zomer achter de rug. Na het opheffen van de betaalmuur eind juni begon de site in juli een crowdfundingsactie voor Bart Schut, een van de gezichtsbepalende auteurs. Zie de oproep op Jalta. Hij wilde een wekelijkse reeks rapportages maken over islamkritiek op basis van onderzoek in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het vertrek van Schut

Het benodigde bedrag van 5.000 euro was volgens Jalta binnen een week binnen, maar intussen was er ruzie uitgebroken achter de schermen, gevoed door al langer bestaande ergernissen.

Op 22 juli bemoeide Schut zich op Twitter met tweets van Joshua Livestro Joshua Livestro is oprichter en hoofdredacteur van Jalta. over de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Livestro nam Schuts mening niet serieus en reageerde daar schamper op met: “Bart verveelt zich en wil graag knokken. Dan gooi ik hem hier wat rood vlees, is hij weer even zoet.”

Het leidde tot het opstappen van Schut, die daar tegenover de buitenwacht geen mededelingen over deed.

Het vertrek van Voet

Ook columniste Esther Voet (hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad) vertrok in zijn voetspoor. Zij legde op haar Facebook-pagina wél uit waarom. Er waren volgens Voet al langer meningsverschillen over Livestro’s taakopvatting als hoofdredacteur. Hij zou niet “aanspreekbaar” zijn, niet beschikbaar om mee te “sparren” en niet “de lead” nemen.

“Een voorbeeld: we hebben vaak gevraagd namen als Nausicaa Marbe, Frits Bolkestein en Annabel Nanninga van de oproep onder aan de artikelen op de site te verwijderen, omdat deze personen al lang niet meer voor de site schrijven. Er werd niet verwijderd. De twitteraccount van Jalta ligt al sinds 23 mei stil. De hoofdredacteur twittert van alles door, behalve de artikelen van zijn medewerkers, of je moet hem daar dan expliciet op wijzen.”

Voet schreef dat Schut en zij zich sterk hadden ingespannen voor de site, zonder feedback te krijgen. Ze stelde dat zij tweeën de meest gelezen columnisten waren op Jalta. Voet vond Livestro’s “rood vlees”-tweet ongepast en had hem daarover diezelfde avond nog ter verantwoording geroepen in een privé-bericht via Twitter:

“Ik kreeg geen reactie. Nadat Bart ontslag had genomen, heb ik van Joshua een mail gekregen die mijns inziens niet voldoende antwoord gaf op mijn vragen. Vandaar mijn principiële stellingname.”

Schut liet Nieuwe Journalistiek desgevraagd weten dat Voet “een realistisch beeld” had geschetst van de situatie. Columniste Sietske Bergsma hield het hierna ook voor gezien bij Jalta.

Vernieuwing van Jalta

De journalist van Het Parool die op 28 juli een artikel wijdde aan de kwestie Lees op Parool.nl het bericht: Bart Schut en Esther Voet weg bij opiniesite Jalta.nl na geschil.
kon Livestro niet bereiken voor commentaar. Aan Nieuwe Journalistiek liet Livestro een dag later weten dat Jalta binnenkort met een nieuwe lay-out zou komen en dat hij dan ook een visie voor de komende tijd zou presenteren.

“Zal bij die gelegenheid wellicht kort iets zeggen over vandaag, maar veel verder dan hen alle succes voor de toekomst wensen zal het niet gaan.”

In die visie legde Livestro een week later de overstap uit van abonnee- naar donateursysteem en schreef dat Jalta zich via eigen evenementen en project wil gaan ontwikkelen tot “iets dat het midden houdt tussen een publicatie en een denktank”. De site is daarbij bedoeld voor “het invloed proberen uit te oefenen op het dagelijks debat”; de evenementen en projecten voor het beïnvloeden van de maatschappelijke en politieke agenda op langere termijn.

Nieuwe uitdagingen

De gebeurtenissen in het “revolutiejaar 2016” leverden volgens Livestro ook twee nieuwe uitdagingen op. Jalta moest “weerwerk” gaan bieden “aan de extremisten die onder het mom van bescherming van de vrijheid de weg bereiden voor autocratie en ondermijning van de grondwet”.

Ook moest Jalta gaan bijdragen aan “het weer op het juiste spoor brengen van de paniekzaaiers die zo overtuigd zijn van het feit dat binnenkort het licht uitgaat dat ze het zelf preventief willen doven door delen van de grondwet of de Nederlandse en/of Europese moreelpolitieke consensus te ontmantelen.”

De gevaarlijkste ontwikkeling van de eerste helft van 2016 noemde Livestro “het overwaaien van argumenten van extreme-links (anti-globalisering, anti-vrijhandel, anti-NAVO, anti-EU) naar het rechterkamp”, door hem aangeduid als “wandenken” dat “strijdbaar” aangepakt moest worden, “al zullen onze argumenten bij voorkeur wel rustig en feitelijk worden gebracht”.

Nieuwe redactionele aanpak

Bij deze vernieuwde missie en aanpak hoorde volgens Livestro ook een nieuwe redactionele aanpak.

“Inmiddels hebben redacteuren Bart Schut en Esther Voet moeten besluiten te stoppen met schrijven voor Jalta. Een formulering die tot gesputter van Bart Schut leidde op Twitter. Verder nemen ook de columnisten Sietske Bergsma en Rutger vd Noort afscheid. We betreuren dat uiteraard, maar ook in dit geval geldt dat het debat altijd doorgaat.”

Ook presenteerde Livestro een nieuwe adjunct-hoofdredacteur: Ewout Klei. Ewout Klei is politiek historicus, tekstschrijver en theoloog. Hij is in 2011 gepromoveerd op een proefschrift over het Gereformeerd Politiek Verbond. Kijk voor meer informatie op de website van Ewout Klei.

Nieuwe medewerkers

Hij beloofde in de weken daarna nieuwe columnisten en deskundigen te zullen presenteren. Één naam kon hij al noemen: die van CDA-politicus en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga.

De nieuwe Jalta-site kreeg ook een nieuw colofon, nu zonder de vele medewerkers die al tijden geen bijdrage hadden geleverd. De redactie bestaat op dit moment nog maar uit vier personen. Naast Livestro en Klei zijn dat economisch redacteur Edin Mujagic en cultuur-redacteur Karin Nullamento; aangevuld met vijftien medewerkers.

Een week later kondigde Livestro ook artikelen aan van Phaedra Werkhoven (hoofdredacteur van FM&F Magazine en de website mamafamily.nl en columniste van De Telegraaf (inmiddels ontslagen omdat deze krant haar te links vond, naar haar zeggen), van Pieter Cleppe (directeur van Open Europe, een denktank voor een beter functionerende EU) en van Sijbren de Jong (strategisch analist van het The Hague Centre for Strategic Studies). Livestro schreef de week daarna meer nieuwe namen te zullen bekendmaken.

Kopijnood

Het vertrek van Voet en Schut leidde in augustus tot lichte kopijnood. Doordeweeks twee nieuwe stukken op de site plaatsen lukte niet elke dag en soms moesten longreads van Ewald Klei over weinig urgente onderwerpen als leven en werk van Abraham Kuyper uitkomst brengen. Lees op Jalta het artikel: Ewout Klei over Abraham Kuiper (1837-1920). Liefst een kwart van de kopij was die maand van Klei, Livestro sprong zelf twee keer bij.

Scherpe stukken van het niveau van ervaren auteurs zoals Schut en Klei zijn vooralsnog nauwelijks nog te lezen op Jalta. Van de aangekondigde vier nieuwkomers heeft tot 13 september alleen Werkhoven daadwerkelijk twee keer een column gepubliceerd. Andere nieuwe namen heeft Livestro nog niet naar buiten gebracht.

Jalta is de redactionele zomercrisis nog niet zichtbaar te boven.


— of — Reageer

Reacties