Startups: Yournalism

Te koop aangeboden: (de technologie achter) Yournalism

Het journalistieke crowdfundingplatform Yournalism staat officieel te koop. Dat blijkt uit een bericht dat Stichting Cultuur+Ondernemen heeft verzonden aan een aantal mogelijk geïnteresseerde partijen.

De stichting is pandhouder van Yournalism, omdat het de oprichters een lening heeft verschaft die door Yournalism niet kan worden terugbetaald. Bij het aangaan van die lening werd het crowdfundingplatform als onderpand gegeven.

Te koop

De acht benaderde partijen krijgen twee producten aangeboden: de Yournalism-website zoals deze tot juni online stond en een nog niet gelanceerd product. Dat product is een nieuwe versie van de website, waarmee derde partijen met behulp van een nog te ontwikkelen widget microfinancingcampagnes op de eigen website moeten kunnen plaatsen. Deze plug-in werd eind 2015 aangekondigd, maar nooit voltooid.

Hoeveel geld de Yournalism-techniek moet gaan opleveren is niet bekend. Over de hoogte van de lening die het crowdfundingplatform ontving van Stichting Cultuur+Ondernemen, wil de stichting geen uitspraken doen, maar uit een Facebookpost is af te leiden dat het ging om een bedrag van 25.000 euro. Een adviseur van de stichting liet weten dat het niet verwacht zijn investering helemaal terug te gaan verdienen met de verkoop.

In totaal zijn acht potentieel geïnteresseerde partijen benaderd via e-mail. Hen is gevraagd bij interesse een bod uit te brengen op de techniek.

Geen reactie

De oprichters van Yournalism geven bij monde van mede-oprichter Sybren Kooistra aan niet te willen reageren. Wel vertelde hij eerder aan Nieuwe Journalistiek kansen te zien voor een journalistiek microfinancieringsplatform. Lees op Nieuwe Journalistiek het artikel De opkomst en neergang van Yournalism.

Yournalism werd in 2014 opgericht door marketingman Huub Schuijn, toen-nog Volkskrant-journalist Sybren Kooistra en EU-beleidsmedewerker Erik Hormes. Hoewel het de start-up aanvankelijk voor de wind ging (Yournalism won in 2014 de Tegel Toekomstprijs, een belangrijke journalistieke prijs in Nederland), kwam het platform eind 2015 in zwaar weer terecht nadat gesprekken met financiers stukliepen.


— of — Reageer

Reacties

2 Responses to “Te koop aangeboden: (de technologie achter) Yournalism”

  1. Crowdfundingplatform Yournalism is te koop /  mediafeed.gertimmer.nl

    […] benaderde partijen krijgen volgens Nieuwe Journalistiek twee producten aangeboden: de Yournalism-website zoals deze tot juni online stond en een nog niet […]

    Beantwoorden
  2. Dutch startup news update: Eureeca, Camptoo, Yournalism - StartupJuncture

    […] crowdfunding platform for productions in journalism Yournalism officially is for sale. The startup went down after it couldn’t pay back […]

    Beantwoorden

Leave a Reply