Startups: Yournalism

Yournalism officieel ontbonden

Yournalism officieel ontbonden


Het journalistieke crowdfundplatform Yournalism is niet meer. De in 2014 opgerichte start-up werd halverwege oktober door zijn oprichters uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel. Daarmee werd de winnaar van de Tegel Toekomstprijs 2014 officieel ontbonden.

Dat bevestigt mede-oprichter Sybren Kooistra tegenover Nieuwe Journalistiek. Yournalism kwam eind 2015 in zwaar weer terecht nadat gesprekken met financiers stukliepen. Nadat de laatste crowdfundacties in februari van dit jaar live werden gezet, ging de website van het microfinancieringsplatform, Yournalism.nl, begin juni dit jaar uit de lucht.

Technologie verpand

Hoewel Yournalism verdwijnt kan de technologie achter het crowdfundplatform nog elders opduiken. De technologie van de oude site én een nieuw ontwikkeld, maar nooit gelanceerd platform, wordt momenteel te koop aangeboden door Stichting Cultuur+Ondernemen.

De technologie werd eind 2015 aan de stichting verpand, in ruil voor een lening van 25.000 euro. Toen bleek dat Yournalism deze lening niet kon terugbetalen, ging het eigendomsrecht van de technologie over naar Cultuur+Ondernemen.

Bliksemstart

Yournalism werd in 2014 opgericht door marketingman Huub Schuijn, toen-nog Volkskrant-journalist Sybren Kooistra en EU-beleidsmedewerker Erik Hormes. Het crowfundingsplatform had een bliksemstart en won in zijn eerste jaar zowel The Challenge als de Tegel Toekomstprijs. Hormes vertrok al snel omdat het crowdfundplatform niet te combineren viel met zijn werk. Later haakte digitaal strateeg Wadiem Seminsky aan als nieuwe compagnon.


— of — Reageer

Reacties

Leave a Reply