Virtual Reality

360°-video van vluchtelingen op Lesbos (deel 1)

360°-video van vluchtelingen op Lesbos (deel 1)


Na een keer proefdraaien in Nederland is het nu tijd voor actie in het buitenland. Hans Jaap Melissen reist af naar Lesbos om daar video-opnames te maken van bootvluchtelingen. In 360 graden.

Na de wat ongelukkig verlopen generale repetitie in het Eindhovens asielzoekerscentrum Tijdens de opname raakte de camera oververhit en belandde ter afkoeling in de ijskast. Lees de blogpost op Nieuwe Journalistiek: “Mag onze camera misschien even bij u in de ijskast?” werd het tijd voor het echte werk: de 360°-camera mee op reis nemen. Bang voor een oververhitte camera hoefde ik niet meer te zijn: een ander model GoPro’s GoPro’s zijn camera’s van het Amerikaanse merk GoPro, dat gespecialiseerd is in zogeheten ‘actiecamera’s’. Dat zijn camera’s die bedoel zijn voor het fotograferen en filmen van sport en andere actiemomenten. zou geen last hebben van warmteproblemen als ze met 6 stuks in een kubusbehuizing zitten. Ik kon mij ook al niks voorstellen bij een reis waarbij ik permanent een koelkast in de buurt zou houden.

Overigens kon ik mij ook niks voorstellen bij een reis waarbij ik in mijn eentje verantwoordelijk zou zijn voor de opnames: de complexiteit van 360°-video staat soepel alleen werken in de weg. Zeker als je een journalistieke productie wilt maken en niet alleen maar met de camera op je hoofd wilt parachutespringen of zoiets.

Op het strand van Lesbos

En dus stond ik op een mooie nazomerochtend samen met Eduardo van Scopic Scopic is een een 360°-videoproductiebedrijf uit Amsterdam. op het strand van het Griekse eiland Lesbos en staarden we naar de Turkse kust, zo’n 5 à 6 kilometer verderop. Om ons heen stonden vrijwilligers uit Noorwegen en Nederland hetzelfde te doen. Eduardo hield de camera (of beter dus: camera’s) paraat op de tripod. Een tripod is een statief met drie poten.

De afgelopen dagen waren, net als de afgelopen maanden, tientallen bootjes vol vluchtelingen aangemeerd op dit strand. Maar het eerste uur dat wij er stonden gebeurde er niets. Zouden wij net de historische dag meemaken dat de vluchtelingestroom was opgedroogd?

Nergens op zee is een bootje te zien, maar de tripod met GoPro's staat paraat. Foto: Scopic.
Nergens op zee is een bootje te zien, maar de tripod met GoPro’s staat paraat. Foto: Scopic.

We hielden de camera’s eerst op standby, maar om batterijen te sparen deden we ze toch weer uit. De batterijen van 6 GoPro’s verwisselen die per stuk ook nog in een waterdichte behuizing waren geklikt, is een tijdrovend karwei.

Nog net op tijd

Net toen we met de rug naar de zee stonden te overleggen of we wel op de goede plek stonden, dook ineens een rubberbootje op vlakbij de kust. Vluchtelingen in fel oranje gekleurde zwemvesten zaten er op samengepakt.

Razendsnel drukte Eduardo de camera’s een voor een aan en waren we nog net op tijd om het uitstappen te filmen.

De vluchtelingen klauteren de rubberboot uit terwijl de GoPro-camera's draaien. Foto: Scopic.
De vluchtelingen klauteren de rubberboot uit terwijl de GoPro-camera’s draaien. Foto: Scopic.

Een explosie volgde, die zowel mij als de vluchtelingen deed schrikken: de rubberboot werd lek gestoken, om te voorkomen dat de Grieken de boot zouden kunnen terugsturen. We hadden ook de knal op band en alles er 360 graden om heen. De eerste echte opnamen met 360°-video waren een feit!

Hans Jaap Melissen tussen de achtergelaten zwemvesten op het strand van Lesbos. Foto: Scopic.
Hans Jaap Melissen tussen de achtergelaten zwemvesten op het strand van Lesbos. Foto: Scopic.

We hadden alleen nog geen mensen geïnterviewd, geen ‘stand-up’ gedaan en andere zaken die passen in een reportage. Daarvoor droegen we twee recorders bij ons, die voor betere geluidsopnames zouden kunnen zorgen dan wat de microfoons van de `GoPro’s oppikken.

We moesten hopen op meer bootjes, die het liefst ook recht voor onze neus aan wal zouden komen.

Ga verder naar deel 2 over het filmen in 360 graden van vluchtelingen op Lesbos.


— of — Reageer

Reacties

Leave a Reply