Virtual Reality

Filmen in 360 graden met de witte mandarijn van Samsung

Welke camera is handig als je 360-graden-video’s wilt gaan maken? Een GoPro-rig is te ingewikkeld en de Rico Theta S geeft te slecht beeld. De Samsung Gear 360 lijkt momenteel de beste koop.

Hij doet nog het meest denken aan een ouderwetse webcam. Zo’n los ding dat je vroeger bovenop je dikke ‘Personal Computer’ kon zetten, in de tijd dat zelfs de laptop nog ver weg was.

Nog veel verder weg was toen de Samsung Gear 360, een wit bolletje – formaat mandarijn -, waarmee je 360 graden in het rondte kunt filmen of fotograferen.

Op het gevaar af dat dit als een reclametekst gaat klinken, wil ik toch een aantal positieve eigenschappen van het apparaat noemen.

Gehannes met de GoPro-rig

Zoals ik in mijn eerdere blogs beschrijf, waren mijn eerste ervaringen met 360-graden-video ook een confrontatie met de complexiteit van het nieuwe medium. Lees op Nieuwe Journalistiek de eerdere blogs van Hans Jaap Melissen.

De GoPro-rig met 6 camera's.
De GoPro-rig met 6 camera’s.

Filmen met de GoPro-rig, een kubusvormige houder met daarin 6 go-pro’s, betekent elke keer 12 handelingen verrichten: één voor één de camera’s op ‘standby’ zetten en dan op ‘record’. De manieren om dit met minder handelingen te doen, kosten allemaal meer stroom. En steeds weer batterijen vervangen na een half uur filmen, is ook een crime met camera’s die in zo’n houder zitten.

De matige Ricoh Theta S

Kortom, de praktijk schreeuwde om een camera die eenvoudiger is te bedienen en toch goede beeldkwaliteit levert.

Vooral dat laatste is steeds een probleem geweest. De Ricoh Theta S bijvoorbeeld is een leuk en betaalbaar cameraatje.

De Ricoh Theta S.
De Ricoh Theta S.

Toch levert die voor gewone weergave op een smartphone of computer een kwaliteit die maar net oké is. Je filmt het liefst met veel zonlicht, maar beelden in een donkere omgeving zijn algauw niet zo best. Laat staan dat de beelden goed zijn te gebruiken in een VR-bril, waarbij altijd weer een verslechtering van de beeldkwaliteit plaatsvindt doordat je via speciale lenzen naar je smartphone kijkt.

De makkelijke Samsung Gear 360

Maar nu is daar de Samsung Gear 360: een bolletje met twee lenzen van 180 graden elk, die hun beelden versmelten tot 360 graden.

De Samsung Gear 360.
De Samsung Gear 360.

De batterijen zijn makkelijk te verwisselen, er is ruimte voor een flinke geheugenkaart en de beeldkwaliteit is maximaal 4k. Bovendien is de camera bijzonder gemakkelijk in het gebruik.

Wel ben je afhankelijk van een Samsung Smartphone S6 of hoger, maar dan heb je wel een vlekkeloos werkend koppel. Je stuurt de beelden zo naar je telefoon en dan hoef je die alleen nog maar in een Samsung Gear VR te klikken om ze ‘ondergedompeld’ te bekijken.

Nog steeds is dan 4k niet de beste kwaliteit, maar voor een consumentencamera van 350 euro, is het niet slecht.

Negatieve punten

Zijn er nog negatieve kanten aan de Gear 360?

De lenzen zijn kwetsbaarder dan die van de Go-Pro’s, zeker als die in de waterdichte plastic houders zitten, zoals wij die gebruikten op Lesbos.

Bij de Gear 360 moet je het bolletje niet op zijn lens op tafel leggen. Ook zit je algauw met vette handen op één van de lenzen. Altijd een lensdoekje in de buurt houden dus.

Toekomstige camera’s

Zoveel merken zijn bezig met het ontwerpen van 360-camera’s voor consumenten, dat de titel ‘beste koop’ over een paar maanden best naar een andere camera kan gaan. Samsung schijnt bovendien zelf te werken aan een pro-versie van dit witte bolletje, waarmee je beeldkwaliteit krijgt die in een VR-bril beter overeind blijft. Wellicht hoort daar een pro-prijs bij.

Ook kun je je afvragen of Samsung, of een ander merk, niet straks een smartphone op de markt gaat brengen met een 360-graden-camera ingebouwd.

Kortom, de toekomst zal vol zitten met nieuwe en betere camera’s. Daar kun je op wachten, maar voor dit moment is de Gear 360 een kleine, goedkope, handzame camera die opmerkelijk scherp beeld biedt.


— of — Reageer

Reacties

Leave a Reply